2018. január 10., szerda

A barna ötven árnyalata


Színőrzők, a múmiabarna

 

aki ismer, tudja. Imádom a színeket!
Mindet…a barnát is...

Van egy hely a földön, a Harvard Művészeti Múzeum egy különleges része, ahol a világ legritkább színeit őrzik, összesen 2500 féle színmintát.
 
A Forbes Pigment Collection létrejöttét névadójának, Edward Forbesnak köszönheti, aki a 20. század fordulóján kezdte el a színek gyűjtését. A világ legkülönbözőbb tájairól szerzett be pigment anyagokat. Utazásai során hozzájutott különlegességekhez és nehezen fellelhető színekhez is, mint például az "indiai sárga"(olyan tehenek vizeletéből készült, amiket csak mangólevéllel etettek) vagy éppen a “múmiabarna”


Ennek a 16. és 19. században nagy népszerűségnek örvendő pigmentnek nemcsak neve, de története is bizarr. A színt egyiptomi múmiák csomagolásának eltávolítása után a kötözőanyagon képződött anyagokból készítették.A halottak balzsamozásához az egyiptomiak bitument is használtak, mely megóvta a tetemet a bomlástól, a múmiákból nyert pigment gyakorlatilag bitumenből állt. A bitumen nem-száradó, természetes szerves anyag, mely vékony rétegben sötétbarna. Az európai festők főleg árnyékolásra használták.



Gary Bowles (, a Roberson and Co. festékforgalmazó cég kommunikációs munkatársa ) szerint, a múmiabarna egészen 1933-ig szerepelt a katalógusukban és még ő is emlékszik arra, hogy a 80-as években árulták ezt a „színt”. Ma azonban már sehol nem lehet beszerezni az eredeti „múmiabarnát”


Egy másik ismert felhasználási módja volt a múmiák porának, hogy a középkor elején epilepszia és gyomorbajok kezelésére használták.


Ez azért volt lehetséges, mert egy időben nagy divatja volt annak, hogy az utazók hazavitték és kiállították a múmiákat a nappalijukban. Ehhez Napóleon 18. századi hadjáratai nagyban hozzájárultak. A 20. század elejére azonban szinte teljesen elapadt a „múmia-készlet”.


A legutóbbi karkötőm, gyöngyhorgolással készült, és az egyik fajta gyöngy
múmiabarna színre hajaz :):) legalábbis szerintem :)) 



















Ha szeretnél itt tudsz követni: Pinterset/katushca 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése